pondělí 29. dubna 2013

Na klíč ll. - Ekosystém

Nějak se stalo..

.. že jsme nakličovadlo zapomněli v kuchyni na stole i se zbytky nepoužitých klíčků. Na světle a bez propláchnutí. Když jsme se za dva dny vrátili, žila láhev samostatným životem. Vyrostl v ní deštný prales. 



Shodou okolností jsem jen pár dnů předtím viděla tento obrázek a jeho příběh , takže mě moc zajímalo, jak dlouho vydrží ekosystém u nás. Podmínky byly samozřejmě zcela odlišné - do láhve jsme nenasypali žádnou hlínu a navíc nebyla hermeticky uzavřená. Přesto už samotný bujný růst byl malý zázrak - dvaceticentimetrové rostlinky s několika lístky vyrostly jen ze semínka velikosti nehtu na malíčku, trochy vody a spousty slunečního světla. :o)

Tento příspěvek píšu s velkým zpožděním, obaly fazolek, které původně chránily budoucí rostlinky, nakonec způsobily jejich zkázu - zachvátila je hniloba, kterou se nakazily i kořínky a lístky - přesto celý systém bez jediné kapky další dodané vody (kromě té, která ulpěla při původním proplachování) vydržel neuvěřitelně dlouho. Tipnete si, kolik dní?

Žádné komentáře:

Okomentovat