pátek 5. dubna 2013

Louhování

Máte rádi preclíčky? Takovou tu zvláštní, lehounce slanou příchuť a krásně hnědý, lesklý povrch?


Kromě preclíků a tyčinek se dá louhovat i běžné pečivo a zabere to u každého kousku jen asi tři vteřiny navíc.  To se nakroutí nějaký ten rohlíček, uplete houska nebo uplácá medvěd a namočí se to do tajného roztoku  - který zas není až tak tajný, aby ho Uncle Google nevyplivl na požádání: zhruba jeden díl sody (bicarbony) do deseti dílů vody. A osobní zkušenost - dbát na řádné rozmíchání, ponořit krátce, nechat řádně okapat a nedopustit, aby na těstě ulpěla samotná zrnka sody - po upečení taková místa chutnají velmi nedobře. 

A pak už se může kouzlit se zdobením - různě nařezávat nebo zdobit nenalouhovanými kousíčky těsta. Tato místa po upečení zůstanou mnohem světlejší.




A ještě obligátní recept na rohlíky, i když je pořád stejný:

hrnek vody, 3 hrnky mouky, půl hrnku oleje nebo sádla, lžička cukru, lžička soli, půl kostky droždí

Žádné komentáře:

Okomentovat