čtvrtek 17. dubna 2014

ZTROUBYVEN: Zelený čtvrtek, velký pátek

Místo tradiční nádivky jsme si letos upekli špenátový quiche.

Těsto je velice jednoduché:
 2 díly hladké mouky, obyčejné nebo špaldy
 1 díl másla (na obvyklou formu o průměru 24cm stačilo přibližně čtvrt kila a půlka kostky)
lžička soli a tolik vody, aby se s těstem dobře pracovalo - stačí pár lžic

A náplň - ta je ještě jednodušší:
balíček špenátu 
jedna zakysanka (250ml)
může být vejce 
sůl 
Vše smíchat a přičesnekovat podle rodinné chuti. 
Pak vylít do připraveného těstového pelíšku a péct, dokud náplň nezpevní. Na 180 stupňů to trvá asi hodinu. Uprostřed bude vypadat ještě docela tekutě, ale po dalších patnácti minutách quiche vychladne a ztuhne tak, že půjde pěkně krájet.

A dobrá rada nakonec - upéct radši kiše dva. Po studenu totiž chutnají ještě líp než zatepla, 
 z jednoho kousku ale málokdy na později něco zbyde..


A po večeři - jidášky. Receptů je všude spousta, tak jen pár návrhů na neobvyklé tvary. Kromě tradičních uzlů třeba ptáčci..



.. nebo zajíčci:


Žádné komentáře:

Okomentovat