středa 26. ledna 2011

ZTROUBYVEN č.1

Babička se konečně odhodlala oslavit svátek dlouho odkládaný z předvánočního hektického období, takže jsme museli upéct něco na zuby - tvarohové řezy se šlehačkou:



(3 hrnky polohrubé, 1 hnek cukru, vrchovatá lžička sody, kakaa co libo, půl hrnku oleje a půl litru kefíru - to se všecko smíchá, může se přidat hrst nadrcených ořechů nebo mandlí a upeče. Nahoru se napatlá jedna šlehačka ušlehaná se třemi velkými lžícemi nutely a nechá se to trochu stuhnout. A úplně nahoru se namaže ještě jedna šlehačka - do té se pro změnu těsně před ztuhnutím zašlehá jeden tvaroh. Vše se lehce popráší přes cedník kakaem - opravdickým, ne grankem. A je to. Asi třicet porcí.)

A pár rumáčků navrch:


(1 máslo nebo heru, 2 žloutky, 30 dkg hladké mouky, lžíce cukru, 3 lžíce bílého vína - umíchat a ukoulet asi padesát malých kuliček. Péct na papíře, na nejvyšší možné teplotě do zlatova - takže hodně dlouho, snad půlhodinu. Okamžitě za horka namáčet do rumu a sypat přes cedník cukrem. nechat uležet aspoň do druhého dne. Bacha na ně, jsou dost návykové..)

Žádné komentáře:

Okomentovat