úterý 11. dubna 2017

Obwarzanki

Domovem v Krakově. 
Nebo taky na našem stole.
Úplně původně velkopostní  pamlsek, takže je zrovna ten pravý čas!






Původní recept vypadá takto:
 půl kila mouky,
 2 vajíčka,
 1 droždí 
lžíce cukru, lžička soli
 3 lžíce másla/sádla
2dl mléka 

Na samotné receptuře by nebylo nic tak zvláštního. Ale teď teprve nastane ta pravá jízda:
 Z vykynutého těsta naděláme válečky, rozválíme na asi 30-40cm dlouhé hádky (přibližně 1cm v průměru). Smotáme vždy dva dohromady a vytvarujeme kroužky. Práce jde líp od ruky, když těsto necháme kynout v lednici. Kroužky necháme asi dvacet minut odpočinout, mezitím přivedeme k varu vodu ve větším kastrolu. 
A teď je postupně naházíme do vroucí vody - podle velikosti kastrolu po třech až po čtyřech. Asi za za půlminutku vyplují, tak je rychle přendáme na vymazaný plech - tohle je to slavné "obvařování". 
 Pomažeme vajíčkem a posypeme mákem, sezamem, kmínem a solí nebo čím chceme. Upečeme do zlatova ve vyhřáté troubě. 
A tady jsou:



Křivé a šišaté, holt se napoprvé v horoucí koupeli trochu pomuchlaly. 
Ale voňavé a křupavé.. :o)

Žádné komentáře:

Okomentovat