sobota 4. října 2014

Vinaigrette..

nebo prostě vinegret, to je úplně jedno. Na názvu u salátu přece záleží nejmíň.

Důležitá je šťavnatost, voňavost, lehká pikantnost. A ta barvička!


Původem kdoví odkud, dnes ovšem populární hlavně v Rusku a na Ukrajině. Název totožný se slavnou zálivkou, význam ovšem pokrývá vlastně jakýkoli salát kyselé chuti obsahující červenou řepu. Protože jediná správná receptura neexistuje - asi jako u nás není žádný pravý a jediný recepis na vánoční bramborový. 

Ten můj, jak si ho pamatuju od babičky, vypadá přibližně takhle:

2 hrnky vařených brambor (nakrájených na kostičky)
2 hrnky vařené řepy (na kostičky nebo nebo nahrubo posekané, postrouhané)
1-2 vařené mrkve (pokrájené na drobno)
1-2 cibule (najemno)
3-4 kyselé okurky (taky najemno)
půl hrnku sterilovaného nebo mraženého hrášku
půl lžičky soli, lžička cukru, trochu pepře
 olivový olej, lák z okurek, obého asi 3-5 lžic, prostě tolik, aby se zeleninová směs hezky spojila
(a správně taky hrst kysaného zelí, nakrájeného najemno a trochu kopru - vyzkoušejte..)

Po promíchání nechat odležet, ideálně alespoň do druhého dne. 

Konzumovat s celozrnným pečivem, bílými tousty, klasickými českými topinkami.. nebo jako přílohu k masu, všude tam, kde obvykle servírujeme náš salát bramborový. 
(Ale úplně nejlíp chutná uprostřed noci, v klidu a nerušeně přímo z lednice - no co vám budu povídat.)




Žádné komentáře:

Okomentovat