sobota 19. ledna 2013

Quido - new generation

aneb nejen chlebem živ je člověk a kvásek se dá použít i na ledacos jiného. Tak zkouším:


Recept na Kváskové kyselo jsem našla v Dadalově kuchařce:
(A bylo výborné)



Kváskové bliny mě naučila babička. Recept tu už jednou je, ale je tak jednoduchý, že ho napíšu klidně znova:
To se vezme žitný kvásek (asi 2dl), dolije se stejným množstvím vody a dosype se hladkou moukou. Přidá se asi půl lžičky soli. Mouky je třeba tolik, aby vzniklo těsto asi jako na palačinky - a stejným způsobem se bliny také na oleji nebo na sádle smaží. Tohle množství vyjde asi na 5 - 6 blin přes celou pánev (doporučuji litinovou), u nás se spotřebuje asi trojnásobná dávka na posezení. Chuť je zvláštní, zemitá a kyselá. Se zakysanou smetanou, případně jogurtem nebo zapíjené podmáslím jsou vynikající. 



A Kváskové beleše
Receptura stejná jako u blin - do 3dl kvásku přidáme stejné množství vody, trochu soli a zahustíme hladkou přeničnou moukou. Tentokrát ovšem musí být těsto husté tak, aby se dalo vykrojit lžicí a udrželo tvar. Beleše se pak pečou na lehce omaštěné pánvi nebo přímo na plotně. Ta nesmí být příliš horká - spíš jen velmi teplá, tak aby těsto stihlo vyběhnout. Zhruba po osmi minutách obrátíme a dopečeme. Větší množství se rychleji zvládne v troubě na plechu. 
Podáváme zase se zakysanou smetanou, mazané škvarkovou pomazánkou nebo úplně alternativně s povidly nebo marmeládou. :o)



2 komentáře:

  1. Tak ty palačinky jsou fenomenální. Díky za inspiraci.
    A zemitou chuť nemají, s jahodovou marmeládou byly prostě takové palačinkové ;)

    OdpovědětVymazat