neděle 21. října 2012

ZTROUBYVEN: Sládeček nabo Slaneček?


Původně to byl recept na něco úplně jiného po babičce. Tatínek ho vyzkoušel na štrůdl. Já ho, jako obvykle, zjednodušila k naprosté primitovnosti. Vyzkoušela nahradit nezdravé méně nezdravým a nakonec ještě vyměnila náplň sladkou za slanou.

Tak tedy za prvé - recept původní:
40dkg mouky
25dkg margarínu/másla
2dkg droždí
trochu mléka, lžíce cukru

Z droždí, mléka a cukru se udělá kašička, nechá vzejít kvásek, zapracuje se do těsta. To se na dvě hodiny uloží do studené vody, poté vyválí a pokračuje jako obvykle. 

No a s tím jsme se patlali do té doby, než se synáček optal, pročpak že se to do té vody dává. Na to jsem nedokázala odpovědět, takže jsme jednou zkusili těsto do vody nedat a koukat, co se stane. Nestalo se NIC. Takže tento krok nadále úspěšně vynecháváme. 

Za druhé - recept ozdravený (ta nálož másla, nebo dokonce margarínu mi nedělala moc dobře), a taky trochu navýšený, aby vyšly štrůdly dva a pořádné.
60dkg mouky (klidně polovinu špaldy)
20dkg (nebo 2dl) oleje
20dkg (nebo 2dl) vody
půl balíčku droždí 
může být špetka soli a trocha cukru

Naháže se to do pekárny, za pět minut vyndá a rozdělí na tolik koulí, kolik chceme štrůdlů. Může se, ale nemusí nechat odpočinout v lednici. Atakdále..

Pokud se to provádí na sladko, doporučuji pro jednou nahradit obvyklou skořici trochou mletého badyánu. Dozvíte se o světě zase pár nových věcí :o))

Ale já tentokrát zkusila verzi slanou. Místo jablíček jsem nakrájela žampióny a trochu pórku. Místo vanilkového cukru přišla sůl. A místo plátků másla hermelín (a toho bych příště dala aspoň dvakrát tolik). 

No a je to:




Pozór - nástup:



Rychle fotit, než bude fuč:




Žádné komentáře:

Okomentovat