pondělí 15. října 2012

Zelí kyselý

 Proč?  

Proč mi nikdy nikdo neprozradil, že je to tak snadné? Že nějaké speciální vybavení ve formě starodávných kameňáků se speciálním vchodem a vodním příkopem je sice parádní, ovšem ne nutné?
Až u Cuketky jsem zjistila, že to jde úplně jednoduše, jen tak ve sklenici..

Zelí nakrouhat, pořádně osolit, okmínovat. Nechat pár hodin odpočívat, až vypustí šťávu. Nacpat do pětilitrové sklenice vší silou. Přidat převařenou vodu, aby bylo všechno ponořené. Velký kámen na zatížení jsme zrovna po ruce neměli, tak je zelí zašprajcované dřevěnými špachtlemi do hvězdičky. 




Na druhý den začalo kvasit, chodili jsme proces bublinkování sledovat a upouštět plyn. A na sedmý den bylo hotovo. Od té doby zobeme a zobeme a v láhvi ubývá, takže se brzy chystáme na další.



Žádné komentáře:

Okomentovat