sobota 20. prosince 2014

Karamelky..

..bezrizikové!

Tyhlety se totiž prostě nedají spálit a zvládne je i malé dítě - s opravdu malou pomocí.
Potřebujeme 2 smetany na vaření (asi 3dl) a 30dkg cukru. Možná trochu instantní kávy nebo kakaa na dochucení. K tomu asi půl hodiny času. A pak už vůbec nic. Nalijeme a nasypeme do rendlíku (nějaký vymakanější se silnějším dnem určitě neuškodí) a za občasného míchání vaříme. Když je směs žlutá a táhne se jak med (asi po půlhodině na mírném plameni), je hotovo.


Když se ale směs přestane lepit a začne být nadýchaná a nabublinkovaná jako na obrázku dole, už je bohužel "přepálená" a na karamelky se nehodí - byly by tvrdé a drolivé. (Ale žádné strachy - tahle směs nazmar rozhodně nepřišla - po rozmixování s půllitrem rumu a dalším kelímkem smetany se převtělila do skvělého karamelového likéru.)


A tu správnou, "medovou" jsme nalili na pomaštěný pečicí papír (jo, to je ten okamžik, kdy je zapotřebí dospělácké ruky) a nechali chvilku vychladnout. Ale opravdu jen krátce, aby ztuhla jen na povrchu. A pak hned nakrájet na jednotlivé dílky!


A po úplném ztuhnutí nastoupili střihač a balič, aby to celé dostalo profesionální formu. Nakonec z této dávky vzniklo asi šedesát karamelek a tutíž měl Jéžišek pro každého dědečka, strejdu a bratrance aspoň malý balíček. 



2 komentáře:

  1. Do čeho jste prosím ty karamelky balili? Děkuji pěkně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do pečicího papíru. Pokud možno tou lesklou stranou dovnitř (Což bylo možno v asi 49 procentech případů ;o))

      Vymazat