pondělí 23. prosince 2013

Ježíškova dílna

Letos jsou opět skoro všechny naše dárky z kuchyně:

Tohleto vůbec není to, co vás napadlo jako první.. je to domácí hořčice!
Výroba je jednoduchá i záludná zároveň. Hořčičné semínko nasypeme do hrnce a zalijeme asi dvojnásobným množstvím vody. Pár zrníček necháme bokem. Vaříme, dokud se polovina voda neodpaří. Pak přidáme trochu octa, lžičku cukru, půl lžičky soli a rozmixujeme na kaši. Kdo chce mít pěknější, žlutou barvu, může přidat trochu kurkumy - ale nepřehánět. Za prvé to tak žluté jako z obchodu stejně nebude a za druhé by směs mohla nepříjemně zhořknout. A teď to nejdůležitější - komu to chutná takhle, je hotový. Kdo ale chce mít hořčici pálivější, ať si umele a přisype semínka, která šla původně stranou. Ale přidávat opatrně - ta, která neprošla tepelnou úpravou mají pořádnou sílu! A v tom právě spočívá avizovaná záludnost výroby - najít ten správný poměr, aby pálivost vyhovovala právě vám! (Nám se to povedlo až na třetí pokus - ty první dva jsme museli přimíchat do obyčejné kupované - ten žár zvládl jen otec rodiny.)


A tady už v líbivějším balení - spolu s čerstvě nastrouhaným a umixovaným křenem (2dl křenu + 1dl smetany + sůl + lžička cukru + lžička oleje + vitamín C - 3 - 5 odměrek, podle chuti na dokyselení a zároveň jako konzervant)


V dobré společnosti - s domácími klobáskami 
(ty ještě sami neumíme, dodány externě)


A navrch čerstvě upečený bochník:


Nakládaný balkánský sýr a kuřecí v sádle:


Svařák. Instantní. Hřebíček a sušená kůra v celofánu, badyán a skořice přimontovaný:


Tiramisu ve vánoční hvězdné úpravě:


A důkaz, že jsme to všechno dělali úúúplně sami!


Žádné komentáře:

Okomentovat