neděle 3. února 2013

ZTROUBYVEN: Špaldáčky..


.. jsou původním povoláním Sádlačky. Takové to babičkovské vánoční cukroví, co ho děláváme na Vánoce.

A protože letos mizelo po hrstech a někteří z nás nutně potřebujeme vykrmit, zkusila jsem je rekvalifikovat, aby to bylo aspoň trochu zdravější. Takže místo klasické pšeničné hladké - špalda. Místo části sádla - kokosový olej (dá se jím nahradit i celý objem, ale to jsou pak výsledné sušenky dost suché a méně chutné). Místo kakaa - karob. Cukr - oproti sádlákům snížit aspoň o třetinu, ale klidně i o polovinu. Však se to dá případně ještě lehce pocukrovat hotové na talíři. A aby to mělo šmrnc - přisypat trochu skořicice, kardamomu nebo instantní kávy. Ukoulet koule a upéct ve středně horké troubě. Nechat odležet do druhého dne, dovolí-li okolnosti (ale asi nedovolí..).  Anebo skladovat v krabici na polici až někde u stropu.



A tady je výsledný recept: 

30dkg hladké špaldy (nebo napůl s pšeničnou) 
15-20dkg cukru
12dkg sádla
12dkg kokosáku
2-3 lžíce kakaa nebo karobu
půl lžičky skořice nebo kardamomu (nemusí být)

Žádné komentáře:

Okomentovat