čtvrtek 28. června 2012

Mlékonéza

Zprvu jsme na celou záležitost pohlíželi s velkou nedůvěrou.

Majonéza z mlíka???  1 díl mlíka a dva díly oleje a ...?



A fakt, že jo. Po pár vteřinách mixování to zhoustlo a zmajonézovatělo!

(Pozor - je důležité mít na mixování úzkou nádobu - takovou, aby mixér "zabral" celý objem najednou.)


A po dochucení solí, cukrem, citrónem a hořčicí to tak dokonce i chutnalo!!
(Na radu zkušenějších jsem později začala všechna dochucovadla dávat hned na začátku - aspoň se to lépe promíchá.)



Od té doby už jsme si s domácí rychlomajonézou pohráli víckrat. Funguje i ze smetany, sušeného obilného mléka (rýžové je nej) a nejlepší je jako tatarka nebo ďábelská omáčka (s trochu rajského protlaku nebo kečupu), po dochucení zanikne i náznak obilné "pachuti". 
A hlavně doporučuji přimíchat bílý jogurt - chuť to nijak neovlivní, zato omáčka nabude lehkosti :o)

Mlékonéza z rýžového mléka

2 vrchovaté lžíce sušeného mléka (rýžové jako téměř chuťově neutrální je nejlepší)
0,75 dl studené vody
2dl oleje
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
1 lžička hořčice
1- 2 odměrka vitamínu C (ocet)

Nejdřív řádně rozmixujeme mléko ve vodě, potom přilijeme olej a mixujeme do zhoustnutí (asi minutu pro hustotu, kdy už přestává téct a udrží tvar). Nakonec přimixujeme dochucovadla a necháme aspoň hodinu odležet v lednici. 


2 komentáře:

  1. Doma jsme vyzkouseli, ale zda se mi, ze by melo byt obracene to mleko vs olej - dala jsem pul deci oleje a deci mleka, ale nic. Az kdyz jsem pridala dalsi cca deci oleje, tak to zmajonezovatelo...

    Kazdopadne s hromadou strouhane mrkve a syra to bylo take dobre, tak diky.

    OdpovědětVymazat