Důležitá je šťavnatost, voňavost, lehká pikantnost. A ta barvička!
Původem kdoví odkud, dnes ovšem populární hlavně v Rusku a na Ukrajině. Název totožný se slavnou zálivkou, význam ovšem pokrývá vlastně jakýkoli salát kyselé chuti obsahující červenou řepu. Protože jediná správná receptura neexistuje - asi jako u nás není žádný pravý a jediný recepis na vánoční bramborový.
Ten můj, jak si ho pamatuju od babičky, vypadá přibližně takhle:
2 hrnky vařených brambor (nakrájených na kostičky)
2 hrnky vařené řepy (na kostičky nebo nebo nahrubo posekané, postrouhané)
1-2 vařené mrkve (pokrájené na drobno)
1-2 cibule (najemno)
3-4 kyselé okurky (taky najemno)
půl hrnku sterilovaného nebo mraženého hrášku
půl lžičky soli, lžička cukru, trochu pepře
olivový olej, lák z okurek, obého asi 3-5 lžic, prostě tolik, aby se zeleninová směs hezky spojila
(a správně taky hrst kysaného zelí, nakrájeného najemno a trochu kopru - vyzkoušejte..)
Po promíchání nechat odležet, ideálně alespoň do druhého dne.
Konzumovat s celozrnným pečivem, bílými tousty, klasickými českými topinkami.. nebo jako přílohu k masu, všude tam, kde obvykle servírujeme náš salát bramborový.
(Ale úplně nejlíp chutná uprostřed noci, v klidu a nerušeně přímo z lednice - no co vám budu povídat.)
Žádné komentáře:
Okomentovat