Samozřejmě jen tak pro domácí potřebu,
protože já bych trpělivost a nervy na tolik nepořádku a špinavého náčiní pro trochu dobroty ve větším měřítku rozhodně neměla!
protože já bych trpělivost a nervy na tolik nepořádku a špinavého náčiní pro trochu dobroty ve větším měřítku rozhodně neměla!
Ale - urodilo se mi letos poprvé velikánské křoví levandule a bylo třeba vytěžit
z toho co nejvíc.
z toho co nejvíc.
Takže jsem několik týdnů "macerovala" pár hrstí v roztaveném bambuckém másle - asi pět navršených lžic ho bylo.
Pak jsem to znovu zahřála a přecedila.
(Ano, správně se to mělo přefiltrovat přes plátýnko, ale bylo mi líto zamastit další věc a koneckonců, aspoň tam zbyl přírodní "píling".)
(Ano, správně se to mělo přefiltrovat přes plátýnko, ale bylo mi líto zamastit další věc a koneckonců, aspoň tam zbyl přírodní "píling".)
A k tomu přeceděnému jsem přišoupla lžíci kokosáku a trochu včelího vosku.
A jako konzervant pár odměrek céčka.
A když se to všechno rozpustilo a promíchalo a zase ztuhlo, nabylo to konzistence světlounce zeleného sádla (a vůni taktéž - tak jsem té levandulovosti ještě radši ještě dopomohla z lahvičky éteráku). No a aby to bylo nadýchanější a líp se to mazalo i v chladnějším lesním prostředí, vzala jsem na to šlehací metlu.
A takhle to dopadlo. Pětkrát 50 ml. Do té poslední dávky jsem ještě vpašovala lžičku medu.
Tou jsem taky začala mazací proces a od té doby už jen mládnu a mláádnu a mlááádnu...
Žádné komentáře:
Okomentovat