Nebo taky na našem stole.
Úplně původně velkopostní pamlsek, takže je zrovna ten pravý čas!
Původní recept vypadá takto:
půl kila mouky,
2 vajíčka,
1 droždí
lžíce cukru, lžička soli
3 lžíce másla/sádla
2dl mléka
Na samotné receptuře by nebylo nic tak zvláštního. Ale teď teprve nastane ta pravá jízda:
Z vykynutého těsta naděláme válečky, rozválíme na asi 30-40cm dlouhé hádky (přibližně 1cm v průměru). Smotáme vždy dva dohromady a vytvarujeme kroužky. Práce jde líp od ruky, když těsto necháme kynout v lednici. Kroužky necháme asi dvacet minut odpočinout, mezitím přivedeme k varu vodu ve větším kastrolu.
A teď je postupně naházíme do vroucí vody - podle velikosti kastrolu po třech až po čtyřech. Asi za za půlminutku vyplují, tak je rychle přendáme na vymazaný plech - tohle je to slavné "obvařování".
Pomažeme vajíčkem a posypeme mákem, sezamem, kmínem a solí nebo čím chceme. Upečeme do zlatova ve vyhřáté troubě.
A tady jsou:
Křivé a šišaté, holt se napoprvé v horoucí koupeli trochu pomuchlaly.
Ale voňavé a křupavé.. :o)
Žádné komentáře:
Okomentovat