pondělí 29. února 2016

Štrůůůdl..

..takový úplně celý celičký domácí!

Často opakuji svým dětem - kdyby vás náhodou někdy nějaký bambula štenkroval ve stylu: "O co že neskočíš, nevylezeš, nezapálíš, nesníš, nevypiješ, nezkusíš.." utíkejte rychle pryč, protože z toho nekouká vůbec nic dobrého. Zřejmě proto jsem na výzvu z jisté nejmenované FB stránky, která zněla přibližně: "O co, že nezvládnete doma listové těsto?!", hned na druhý den zadělala ;o)

A jak je mým zvykem, snažila jsem se to ošulit, kde se jen dalo. Žádný vodánek, žádné přenáročné vyskládávání vyžadující intelekt laureáta Nobelovy ceny za geometrii.

Nevybrala jsem recept přímo na listové těsto, ale na croissanty. A oproti stanovenému postupu jsem dále zjednodušovala. Nejhrubší a hlavně nejpatlavější práci jsem přenechala pekárně - smísila kusy vychlazeného másla, mouku a vodu do jednolité hroudy v řádu vteřin. Vyvalování už bylo snadné a rychlé. Další kroky jsem ošidila taky. Recepis vyžaduje, aby prodlevy při chlazení byly půlhodinové - já je zkrátila na deset až patnáct minut 
v mražáku. Vyvalování mělo být celkem devět - ale došla jsem k názoru, že stejně magicky působí i číslo sedm a jestli bude vrstev 2 187 nebo 19683 už není směroplatné ;o) 
Tohle zkrátilo proces výroby přibližně na dvě hodiny (plus spousta prodlev vhodných na opravu domácího úkolu, ostříhání dětiček, jejich transport na kroužek, krouhání jablek, překládání chleba, překládání článku do práce atd.) a pak už bylo těsto připraveno na finální úpravu.
 Z jedné půlky tedy klasický štrůdl, z druhé rohlíčky, plněné vrtulky a podobné blbinky, které jsou tak populární při oslavách.

S těstem se pracovalo velice dobře, celý proces netrval nijak dlouho a výsledek je naprosto srovnatelný s běžným koupeným produktem.

Takže nejdřív potřebné suroviny:
2 a 1/2 hrnku (320 gramů) mouky (použila jsem směs hladké, polohrubé a špaldy)
1 máslo (nakrájené na kostky a velmi zchlazené, nejlépe po hodině v mražáku)
1 lžička soli
2/3 hrnku (160 ml) velmi studené vody

Vše naházíme do pekárny a necháme rychle a krátce promísit. Tím rychle a krátce myslím to, že ze surovin vznikne jednolitý útvar držící pohromadě. Kusy másla by měly zůstat v nezměněné formě - takže délka tohoto procesu se pohybuje v řádu sekund, ne déle!
Vzniklou kouli vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme přibližně do čtverce o délce strany asi 30 cm. Pomoučíme, přeložíme na třetiny a znovu na třetiny, tak aby vznikl malý bochánek. Ten zabalíme do fólie a necháme deset až patnáct minut tuhnout v lednici. Pak tento postup zopakujeme. A znova a znova - překládáme alespoň sedmkrát.  

 Pro toho, kdo to nechce jen číst, ale i vidět
původní videopostup zde
(paní vykonává tu matlavou práci v ruce - za nás ji ale udělá pekárna nebo kuchyňský robot!)

Vyvalování - hádejte kolikáté? 
(Aneb skvělá pomůcka pro zapomnětlivé hlavy - při každém vyvalování do těsta vytlačíme příslušný počet dolíčků.)

 
 Listování hotového těsta:


Upečeno:


Zakrojeno: 


Tak zblízka jak to jen šlo:



A ještě nějaký ten fůdstajling:



Drobínky:


Detail listování (nemůžu se dopočítat, kolik že jich je tisíc ;o))



A na skusu (ten chuchvalec uvnitř je asi hermelín): 


Obdržela jsem pochvalu, že prý lepší než z obchodu. Já myslím, že stejné. Každopádně - díky za nakopnutí ke zkoušce. Listové těsto mi už občas docelo chybělo.

Žádné komentáře:

Okomentovat