Se sladkostmi z domácí pekárny mám trochu problém. Mazance nic moc, kypřené příliš hutné. Když to má být pořádně propečené, udělá se dost hrubý okraj, který se špatně krájí, a čím blíž ku středu, tím je těsto vatovější. Tento recepis všechna negativa eliminuje, protože se nic nekrájí, a zůstávají jen pozitiva - je to rychlé a nemusí se kvůli malému pamlsku žhavit trouba!
Jak na to? Připravte si kynuté těsto dle vašich zvyklostí nebo třeba toto:
1 hrnek vody
6 lžic oleje nebo 3 plné lžíce másla
půlka droždí
1 vejce (nemusí být, ale těsto je pak
žlutější a jemnější - pokud bez vejce, pak přidat ještě dvě lžíce
oleje)
3 hrnky hladké mouky
půl hrnku cukru
a
ještě trochu másla
a
ještě trochu oleje
a
ještě trochu másla
a
ještě trochu oleje
Po vypracování pícku vypněte, těsto rozválejte na asi 2cm placku, pomazejte máslem a posypejte skořicí. Kdo má rád sladší, pocukruje nebo pokape medem. V jiné variantě se může místo skořice použít kokos, mák nebo povidla (v tom případě vynechejte máslo). Sviňte jako závin, nakrájejte na asi dvoucentimetrové šnečky, omočte v oleji a naházejte do vymazané nádoby. Po vykynutí pečte asi hodinu.
A pak už jen trhejte a škubejte. :o)
Žádné komentáře:
Okomentovat