pondělí 22. prosince 2014

Tekuté cukroví..

.. výhradně pro dospěláky.

Jojo, je to pěkná nespravedlnost. 
Aby vrchní mixéři nesměli ani prstíček olíznout, natož ochutnat. 
Ale svět je holt nespravedlivý, co naděláme. 


Na nejjednodušší možné vánoční likéry potřebujeme jen tři suroviny:

3dl smetany
30dkg cukru
ještě 2dl smetany
a samozřejmě poctivý český tuzemský - půl litru

Tu první smetanu svaříme s cukrem - trvá to asi půl hodiny, 
než zhoustne a zežloutne (víc o postupu v Karamelkách )
Po vystydnutí přilijeme tu druhou smetanu a rum a řádně rozmixujeme. Tímto je hotový likér karamelový. Pokud chceme příchuť kávovou, přidáme ještě 1-2 polévkové lžíce instntní kávy (fajnšmekři šáleček silného espresa). Naopak lenoši můžou proces svařování smetany do karamelu vynechat a použít plechovku slazeného kondenzovaného mléka (buď už hotovou karamelovou, nebo ji známým způsobem zkaramelizovat doma). A ti, kteří nechtějí nebo nemůžou skladovat likér v chladu, můžou druhou smetanu nahradit kondenzovaným mlékem neslazeným - tím je zaručena výdrž v řádu týdnů.



Žádné komentáře:

Okomentovat