Jojo, je to pěkná nespravedlnost.
Aby vrchní mixéři nesměli ani prstíček olíznout, natož ochutnat.
Ale svět je holt nespravedlivý, co naděláme.
Na nejjednodušší možné vánoční likéry potřebujeme jen tři suroviny:
3dl smetany
30dkg cukru
ještě 2dl smetany
a samozřejmě poctivý český tuzemský - půl litru
Tu první smetanu svaříme s cukrem - trvá to asi půl hodiny,
než zhoustne a zežloutne (víc o postupu v Karamelkách )
než zhoustne a zežloutne (víc o postupu v Karamelkách )
Po vystydnutí přilijeme tu druhou smetanu a rum a řádně rozmixujeme. Tímto je hotový likér karamelový. Pokud chceme příchuť kávovou, přidáme ještě 1-2 polévkové lžíce instntní kávy (fajnšmekři šáleček silného espresa). Naopak lenoši můžou proces svařování smetany do karamelu vynechat a použít plechovku slazeného kondenzovaného mléka (buď už hotovou karamelovou, nebo ji známým způsobem zkaramelizovat doma). A ti, kteří nechtějí nebo nemůžou skladovat likér v chladu, můžou druhou smetanu nahradit kondenzovaným mlékem neslazeným - tím je zaručena výdrž v řádu týdnů.
Žádné komentáře:
Okomentovat