Z óbrdýně zbyla spousta materiálu. A vlastně to bylo jen to, co jsme museli vykrájet ven - oči, uši, pusa, nos, mezizumbní prostory. I to málo stačilo hned na dva koláče!
Ten první byla klasika - křehký korpus (čtvt kila hladké mouky, kostka másla, 1 vejce a lžíce octa) pokrytý silnou vrstvou směsi strouhané dýně a hodně kyselých jablíček. Lžíci vanilkového cukru jsem přidala jen tak, pro vůni - směs byla sama o sobě sladká dost. Pořádně vychlazený byl tento koláč vynikající a s čepičkou zmrzliny naprosto neodolatelný.
A ten druhý? Tak ten byl ještě neodolatelnější, protože v něm z dýňové chuti a vůně (které nemusejí být každému příjemné) nezbylo vůbec nic! Naopak zůstala úžasná jemnost a vláčnost.. Původně je to totiž Jablkový koláč tety Květy, tentokrát obohacený i o dýni, opět v poměru 1:1
45(60) dkg mouky
20(30) dkg cukru
10(15) dkg nahrubo podrcených ořechů (nebo dvě hrsti slunečnicových semínek)
celkem 75(100) dkg nahrubo strouhaných jablek i se slupkou a strouhané nebo posekané dýně
2-3 plné lžíce kakaa
20(30) dkg cukru
10(15) dkg nahrubo podrcených ořechů (nebo dvě hrsti slunečnicových semínek)
celkem 75(100) dkg nahrubo strouhaných jablek i se slupkou a strouhané nebo posekané dýně
2-3 plné lžíce kakaa
1(a půl) lžíce sody
(kdo má rád kořenitou chuť, může přidat skořici nebo kardamom)
2 (3) dl oleje
2(3) vejce
1(a půl) dl vody
2(3) vejce
1(a půl) dl vody
Ty první hodnoty jsou na koláč nízký, dvoucentimetrový. V závorkách je přepočet na pořádně vysoký. Po umíchání těsta co nejrychleji přelít na plech a bez otálení strčit do vyhřáté trouby. Po vychladnutí polít polevou - čokoládovou nebo třeba karobovou. A to, co zbyde, schovat do lednice nebo do mrazáku - vlhký koláč by mohl lehce chytnout plíseň.
Žádné komentáře:
Okomentovat