Recepis je těžko popsatelný. Zmrazí se všeliké ovoce. Větší kusy (banány, broskve, meruňky, kiwi apod. pochopitelně nakrájené na menší kousky). Množství přibližně dvou hrstí se hodí do chopperu a zalije asi 1dl tekutiny (jogurt, podmáslí, kysaná smetana, kyška.. i obyčejná voda stačí, zmrzlina pak bude spíše lehčí). Spustí se stroj - vlastním chopper od Braunů (je třeba pořááádně držet - zpočátku to pěkně hází). Pokud ovoce stále zůstává v kouscích, přilije se tekutá složka. Pokud ulpívá na stěnách, pomůžeme si stěrkou. Jakmile začne vznikat emulze, mixování už neprodlužujeme, aby směs příliš nezřídla (celé to trvá asi tak půl minuty) - a můžeme kopečkovat do kornoutků, nebo cpát do nanukových formiček. První varianta se konzumuje okamžitě, na druhou si musíme ještě asi půlhodinu počkat, než pořádně ztuhne v mražáku.
A pár dalších tipů:
- banán dodá zmrzlině "smetanový" základ i bez smetany
- pár ostružin, borůvek nebo kuliček černého rybízu udělá ve směsi efektní kontrastní čmouhy
- přislazovat většinou netřeba, pokud mixuju z extrémně kyselého ovoce, dosladím raději medem než cukrem
-jako základ lze použít i zeleninu mdlé chuti (třeba cuketu nebo dýni) - pokud se skombinuje s něčím chuťově výrazným (třeba jahodami nebo malinami), nikdo nic nepozná ;o)
Žádné komentáře:
Okomentovat