pátek 8. července 2011

Líná zmrzlina



Recepis je těžko popsatelný. Zmrazí se všeliké ovoce. Větší kusy (banány, broskve, meruňky, kiwi apod. pochopitelně nakrájené na menší kousky). Množství přibližně dvou hrstí se hodí do chopperu a zalije asi 1dl tekutiny (jogurt, podmáslí, kysaná smetana, kyška.. i obyčejná voda stačí, zmrzlina pak bude spíše lehčí). Spustí se stroj - vlastním chopper od Braunů (je třeba pořááádně držet - zpočátku to pěkně hází). Pokud ovoce stále zůstává v kouscích, přilije se tekutá složka. Pokud ulpívá na stěnách, pomůžeme si stěrkou. Jakmile začne vznikat emulze, mixování už neprodlužujeme, aby směs příliš nezřídla (celé to trvá asi tak půl minuty) - a můžeme kopečkovat do kornoutků, nebo cpát do nanukových formiček. První varianta se konzumuje okamžitě, na druhou si musíme ještě asi půlhodinu počkat, než pořádně ztuhne v mražáku. 


A pár dalších tipů: 
- banán dodá zmrzlině "smetanový" základ i bez smetany
- pár ostružin, borůvek nebo kuliček černého rybízu udělá ve směsi efektní kontrastní čmouhy
- přislazovat většinou netřeba, pokud mixuju z extrémně kyselého ovoce, dosladím raději medem než cukrem
-jako základ lze použít i zeleninu mdlé chuti (třeba cuketu nebo dýni) - pokud se skombinuje s něčím chuťově výrazným (třeba jahodami nebo malinami), nikdo nic nepozná ;o)



Žádné komentáře:

Okomentovat